E-sports, oftewel electronic sports, worden door steeds meer mensen bekeken. Kijkers vinden het leuk en interessant om de beste spelers van de wereld tegen elkaar te zien spelen. Ze kijken voor de entertainment en om zelf beter te worden in een bepaalde game. De game industrie is al jarenlang een miljardenindustrie. Nu zijn de e-sports daarbij gekomen. Door games uit te zenden, of te streamen, kunnen miljoenen kijkers van over de hele wereld genieten van spannende wedstrijden tussen de beste gamers. De grote toernooien hebben vaak een vast team van commentatoren. Zij voorzien de wedstrijden van kritiek en houden besprekingen voor en na elke wedstrijd.
De overeenkomsten tussen e-sports en traditionele sporten
Er zijn veel overeenkomsten tussen e-sports en de klassieke sporten. Zo is bijvoorbeeld vaardigheid de doorslaggevende factor voor het bepalen van de winnaar. Een game die geschikt is voor e-sports laat weinig aan het toeval over. Het moet dus een uitdagend spel zijn waar mensen niet snel op uitgekeken zijn. Games die populair zijn in binnen de e-sports zijn vaak complex of vragen om een snel reactievermogen en vingervlugheid. Daarnaast gaat heb bij computergames vaak om tactiek. Daardoor vallen e-sports in veel gevallen meer onder de denksporten dan onder de fysieke sporten. Desondanks wordt er fysiek veel gevraagd van spelers. Zijn trainen vaak uren per dag. Daarbovenop is het bij eigenlijk alle games nodig om ontzettend alert te zijn. Door de fysieke inspanning die geleverd moet worden om een professionele gamer te zijn duurt een carrière meestal niet meer dan 10 jaar.
De verschillen tussen e-sports en gewone sport
Natuurlijk zijn er ook genoeg verschillen te vinden tussen e-sports en klassieke sporten. Er zijn voorstellen van gamers om e-sports onderdeel uit te laten maken van grote sportevenement, zoals bijvoorbeeld de Olympische Spelen. Daar is ook veel weerstand tegen. Dat komt enerzijds omdat vooral de oudere generaties niet bekend zijn met e-sports. Voor hen is gamen op een computer puur voor vermaakt. Ook zijn er tegenstanders die vinden dat games in een virtuele wereld niet als sport geteld moeten worden. Games zijn, in tegenstelling tot traditionele sporten, niet gebonden aan de wetten van de natuur. Dat maakt e-sports natuurlijk ook zo leuk voor veel mensen. Er kan een volledig nieuw terrein verkend worden en dat is altijd spannend.
Internationale toernooien met miljoenen kijkers
Grote toernooien trekken tegenwoordig miljoenen kijkers. Dat is dan ook de hoofdreden dat er zoveel geld rondgaat binnen de e-sports. De beste spelers van de wereld kunnen miljoenen verdienen. Dat doen ze door sponsors binnen te halen, net als eigenlijk elke andere bekende persoonlijkheid. Daarnaast kunnen ze veel geld winnen op grote toernooien. Dota 2 is één van de meest populaire games binnen de e-sports. Bij een recent toernooi was de totale prijzenpot meer dan 20 miljoen euro. Dat zijn immense bedragen waar de meeste toernooien van traditionele sporten niet aan kunnen tippen. De verwachting is dat deze bedragen alleen maar hoger worden. Steeds meer mensen raken overtuigd van de entertainment factor van e-sports.
- Nieuws
- oktober 10, 2018