Dota 2 is met de meest gespeelde multiplayer online battle arena (MOBA) ter wereld. In een MOBA gaan teams met spelers elkaar te lijf waarbij iedere speler de controle heeft over een eigen character. Het doel van het spel is om de basis van de tegenstander te veroveren. Dat principe is niet zozeer nieuw, maar het is wel opvallend dat je dit populaire spel gratis kunt spelen. Je hoeft alleen een account aan te maken en je kan in het spel waardevolle upgrades verdienen om je character mee te upgraden. Dankzij de combinatie van gameplay, originaliteit en laagdrempeligheid is Dota 2 een game van ongekende populariteit geworden.
Dota 2: een van de meest populaire esports
De ontwikkelaar van Dota 2, Valve Corporation, organiseert sinds 2011 toernooien waar spelers van over de hele wereld virtueel met elkaar op de vuist gaan. Sindsdien wordt het toernooi ieder jaar gehouden in een andere wereldstad. Het volgende toernooi in 2019 wordt georganiseerd in Shanghai. Ook de omvang van het toernooi neemt toe. In de beginjaren werden er 16 teams toegelaten, vanaf 2017 zijn dit er 18. Ieder team heeft vijf leden dus er zijn al gauw 90 spelers actief op het toernooit. Teams plaatsen zich enkel op uitnodiging van Valve Corporation.
Dota 2 is een esport geworden met een geheel eigen competitie. Spelers worden speciaal gerekruteerd en trainen veel samen. En met 17.000 toeschouwers bij het afgelopen toernooi in Vancouver kunnen we stellen dat gamen van een individuele bezigheid is veranderd in een echte toeschouwerssport. En dat is voor een groot deel te danken aan de populariteit van games als Dota 2.
Een serieuze esport met grote prijzenpotten
Als je nu nog denkt dat Dota 2 vooral een spel is voor gamernerds die zich verzamelen om een potje te spelen, dan heb je het ernstig mis. En dat blijkt wel uit de prijzenpotten die op de verschillende toernooien worden verdeeld. Het winnende team van het eerste toernooi in 2011 kon al ruim 1 miljoen dollar aan prijzengeld opstrijken. De winnaars van het afgelopen toernooi hadden echter een slordige 11 miljoen dollar om te verdelen. En dat is alleen nog maar het winnende team. De totale prijzenpot komt neer op ongeveer 21 miljoen dollar en dit bedrag wordt ieder toernooi weer hoger.
Serieus geld trekt serieuze mensen aan. Van spelers, tot managers en promotors. Dota 2 is daarmee een legitieme business geworden waar flink geld in te verdienen is. Omdat er zoveel op het spel staat worden toernooien en de begeleiding van de esporters steeds meer ingericht zoals bij reguliere topsporters. Een trainer, een manager, accommodaties, assistenten, vergaderingen. Alles dat je bij een goedlopend bedrijf verwacht, zie je terug in de hedendaagse aanpak van esports.