E-sports is één van de snelst groeiende onderdelen van de entertainment industrie. Nog niet zo gek lang geleden was gamen iets wat je in je eentje op een stoffige zolderkamer deed. Tegenwoordig kijken er miljoenen mensen naar hoe de beste gamers van de wereld een spel spelen. Dat doen ze omdat ze het leuk vinden en waarschijnlijk ook om de tactiek en trucs van de allerbeste spelers na te doen. Op het internet kun je over live streams en replays vinden van de meest populaire games. Al deze aandacht heeft er natuurlijk toe geleid dat er behoorlijk wat geld rondgaat binnen de e-sports. Het is een commerciële aangelegenheid waarbij er optimaal gebruik wordt gemaakt van de groeiende aandacht. Professionele gamers verdienen tegenwoordig dan ook behoorlijk wat geld door sponsors en prijzen. Maar dan moet je wel bij de allerbeste van de wereld behoren.
Toewijding van professionele gamers
Professionele gamers trainen jaren om bij de beste van de wereld te kunnen behoren. Dat doen ze al vanaf jonge leeftijd. En dat moet ook wel, want de carrière van een professioneel gamer duurt niet heel lang. Deze is voor het 30ste jaar eigenlijk wel afgelopen. Elke dag worden er door duizenden spelers urenlang getraind. Dat doen ze minstens 8 uur per dag. Er zijn ook veel teams, met name uit Azië, die van hun spelers verwachten dat ze 16 uur per dag oefenen. Tijdens de pauzes worden er dan tactieken besproken en gekeken naar mogelijke verbeterpunten.
Een internationale aangelegenheid
E-sports worden natuurlijk vooral via het internet gekeken. Hoewel grote wedstrijden van populaire games in Zuid-Korea ook op televisie uitgezonden worden. Twitch.tv is bekende streaming site waar veel kijkers hun favoriete teams in de gaten houden. Door het internet is e-sports een unieke aangelegenheid. Kijkers van over de hele wereld kunnen namelijk naar dezelfde uitzendingen kijken. Daardoor hebben de e-sports een relatief gevarieerd publiek uit allerlei verschillende landen en culturen. Hoewel de kijkers nog steeds wel vooral jonge mannen zijn.
Verschillende games met hetzelfde doel
E-sports is zeer divers. Dat komt omdat er ontzettend veel verschillende games op de markt zijn. En een heel aantal daarvan zijn populair als e-sport game. Sommige computerspellen zijn minder geschikt voor e-sports. Een voorwaarde is namelijk dat een game competitief is en spelers het tegen elkaar opnemen. Daardoor vallen populaire games zoals The Sims en Minecraft buiten de boot. Het doel van een game voor e-sports moet eigenlijk altijd zijn om de andere speler uit te schakelen of door een ander scoresysteem te verslaan.
Een teamplayer of een eenzame gamer
Een belangrijk onderscheid tussen games wordt gemaakt of het gespeeld wordt door één speler of in teams. Shooters en MOBA’s worden veelal in teams gespeeld. Daarbij is het dus cruciaal dat je goed communiceert en zijn tactisch inzicht en samenwerken belangrijk. Dat wil niet zeggen dat games die één tegen één gespeeld worden niet tactisch zijn. Strategy games, waarvan Starcraft 2 de grootste binnen de e-sports is, worden meestal één tegen één gespeeld. Andere games waarbij het één tegen één is zijn bijvoorbeeld FIFA en de meeste fighting games.