In de laatste jaren heeft esports steeds meer aandacht gekregen. Nog niet zo lang geleden was het onmogelijk om zo veel professionele gamers aan het werk te zien. Op platforms zoals Twitch kan er 24 uur per dag en 7 dagen in de week naar esports gekeken worden. Daarbovenop kun je in games zelfs vaak als spectator live zien hoe de beste spelers werelds het tegen elkaar opnemen. De toenemende interesse in esports is een logisch gevolg van de gestegen populariteit van online gaming. Daarnaast hebben hogere internetsnelheden ervoor gezorgd dat het kijken van esports voor veel meer mensen tot de mogelijkheden behoort. Met de huidige ontwikkelingen lijkt het onwaarschijnlijk dat deze groei spoedig zal stoppen.
Esport is entertainment geworden
Er is een groot verschil met esports van begin deze eeuw. Toen keken vooral spelers van een spel naar professionele spelers. Zij wilden graag weten hoe de beste spelers van de wereld zo goed konden zijn. Dat deden ze om zelf beter te worden en in de tweede plaats als vermaak. Tegenwoordig is dat helemaal anders. Mensen kijken naar wedstrijden in games die ze zelf nog nooit hebben gespeeld. Er zijn zelfs fanatieke kijkers die zelf amper serieus games spelen of hebben gespeeld. Esports heeft de stap naar entertainment gemaakt. Net zoals de grote, traditionele sporten dat tientallen jaren geleden al deden. Door de vele kijkers brengen sponsorcontracten enorme bedragen binnen. Dit leidt tot grotere evenementen die vervolgens weer meer professionele gamers trekken. Als je tot de beste spelers van een populair spel behoort kun je miljoenen verdienen. Dat betekent dus ook dat steeds meer mensen het zich kunnen veroorloven om fulltime bezig te zijn met gamen.
Verschillen met reguliere sporten
Esports heeft momenteel veel overeenkomsten met de traditionele sporten. De beste spelers van de wereld trainen veel, er is veel aandacht voor en de opbrengsten komen binnen omdat het veel kijkers trekt. Toch zijn er ook nog wel veel verschillen die niet zo snel kunnen verdwijnen. E-sports transformeren bijvoorbeeld veel meer dan reguliere sporten. Sprongen op het gebied van graphics zorgen voor nieuwe mogelijkheden, er komen steeds nieuwe games bij en bestaande spellen worden gemodificeerd door patches en updates. Dat is bij sporten zoals voetbal, basketbal en tennis wel anders. Die veranderen eigenlijk bijna niet, op een kleine aanpassing aan de reglementen of de invoering van arbitraire technologie na. Het is aan eenieder zelf te bepalen of deze verschillen in het voordeel of het nadeel van esports zijn. Veranderingen in een sport kunnen leuke vernieuwingen met zich meebrengen die voor interessante wendingen zorgen. Tegelijkertijd wordt hierdoor lastig om prestaties van nu met die van het verleden te vergelijken en zo een echte traditie binnen dezelfde sport op te bouwen.
- Nieuws
- september 25, 2019